Du er her: KRL Norsk Engelsk Matematikk Samfunnsfag Natur & miljø TverrfagligFilosofiske samtalerForsiden Forum E-postliste Kontakt Hjelp Om
1.-4. klasse Mål og målestokker Kasper og Fredrik bygger hytte Mer om alen, fot og tommer
 Kasper og Fredrik bygger hytte
 

Mer om alen, fot og tommer

Sist oppdatert: 11. november 2003

Alen, fot og tommer er navn på lengdemål som tidligere ble brukt i Norge og Danmark, og også andre steder i Europa. Måleenhetene ble offisielt avskaffet under innføringen av metersystemet i 1875.

Ordet alen/alner betyr opprinnelig underarm (tysk: elle, fransk: aune, engelsk: ell eller yard, svensk: aln – jfr. ordet albue). Alen var navnet på lengden fra albuen til langfingerspissen. En alen kan deles opp i to fot, eller i fire «kvarter», som hver består av seks tommer. En alen er altså 24 tommer lang.

En fot er i utgangspunktet lengden av en mannsfot, og er også et mål for orgeltonenes høyde i musikken. Ordet «tomme» kommer av ordet tommelfinger – det er en måte å måle med tommelfingeren.

Selv om disse måleenhetene i utgangspunktet svarer til lengden på kroppsdeler – og derfor ikke burde kreve spesielle måleredskaper, ble de gitt bestemte måleverdier:

1 alen = 62,75 cm
1 fot = 31,374 cm
1 tomme = 2,6145 cm

Men lengden på en tomme har variert litt. I Sverige var f.eks. en tomme på 2,9691 cm og i England, hvor trelast måles i tommer, er en tomme på 2,54 cm. Når disse beregningene ble gjort, var det med utgangspunkt i en fullvoksen manns kroppsdeler. Om kvinner eller barn skal måle med sine egne føtter, underarmer eller tomler blir det derfor fort litt snaut.

Noen relevante Internett-steder