Du er her: KRL Norsk Engelsk Matematikk Samfunnsfag Natur & miljø TverrfagligFilosofiske samtalerForsiden Forum E-postliste Kontakt Hjelp Om
1.-4. klasse Dyrene blant oss Mia og hesten Trygg Mia forteller om hester Ridning Fakta om hester
 Mia og hesten Trygg
 

Fakta om hester

Sist oppdatert: 4. januar 2004

Tekst/illustrasjoner:
Anne Schjelderup/Clipart.com

Historisk utvikling

Hesten stammer fra et lite rev-lignende dyr, hyracotherium, som levde i Asia for ca. 70 millioner år siden. På den tiden var Asia forbundet med Amerika ved Beringstredet i nord. Dette lille dyret vandret således over til Amerika og utviklet seg etterhvert til Eohippos – et hestelignende dyr, omtrent så stor som en rev, og som hadde fire tær. Eohippos utviklet seg litt etter litt til nåtidens hest: E'quus caba'llus. Hesten vandret så tilbake til Asia, og spredte seg der. I Amerika døde den imidlertid ut, og ble ikke gjeninnført før på 1500-tallet.

Dagens hesteraser

De forskjellige hesterasene kan føres tilbake til tre ulike villhestraser:

  • steppetarpaen – europeiske villhester som ble utryddet på 1850-tallet
  • skogtarpaen – ble utryddet de fleste steder i Middelalderen, de aller siste ble utryddet på 1800-tallet
  • Przewalski-hesten – lever fortsatt i Asia

Hesterasene kan deles inn i to hovedkategorier:

  • Kaldblodshester
    Kaldblodshester er rolige og sindige. De er veldig sterke og utholdende med tykke ben og kraftig hovskjegg. Huden er tykk og særlig vinterstid har de en tykk og kraftig pels. Kaldblodshester brukes som regel som arbeids- og kløvhester, men de kan også være gode ridehester, særlig for klatring i ulendt terreng. Dølahest og fjording er kaldblodshester.
  • Varmblodshester
    Varmblodshestene deles ofte inn i halvblods- og rene varmblodsraser. Halvblodshester er slankere og raskere enn kaldblodshester, men fortsatt sterke og utholdende. De brukes som regel til å trekke vogner og som ridehester. Politihester er som regel halvblods. I Norge bruker politiet svensk halvblods.

    Varmblodshester er veldig tynne og raske hester. De er mer nervøse enn kaldblodshester og kan ha et hissig temperament. Slike hester brukes mest til ridning og som konkurransehester. Både araberhester og fullblodshester er varmblodshester. Fullblodshester brukes til veddeløp, og araberhestene brukes mest som ridehester og for langdistanseløp.

Kjennetegn

Hesten tilhører hestefamilien Eqidae. Andre nålevende dyr i denne familien er eselet, det asiatiske villeselet og sebraen.

Hesten har bare én tå og står på en kraftig negl som vi kaller «hov». Denne hoven er veldig hard og gjør at hesten kan løpe fort, også på stenete og hardt underlag. Man skal imidlertid aldri ri en hest i galopp på hardt underlag, det kan føre til skade på benene. Tyngden av en rytter gir en helt annen belastning enn om den løper fritt.

Hesten har hovedsakelig tre måter å bevege seg på. Skritt kalles det når hesten går, trav kalles det når hesten løper med raske skritt, og galopp kalles det når hesten beveger seg raskt med rullende bevegelser. Islandshester har to gangarter til, tølt og passgang. Disse gir jevne og myke bevegelser, men er ikke like raske som galopp.

Hestens mankehøyde (høyde over ryggen) kan variere fra 80-195 cm. Hester som er lavere enn 147 cm kaller vi for ponnier.

Hannhesten kaller vi for hingst og hunnhesten kaller vi for hoppe. Barna kaller vi for føll. Hoppene får ett føll (noen ganger to) i året. De er drektige (gravide) i 11 måneder og er kjønnsmodne i 3-4 års alderen. Hester kan leve i opptil 40 år, men blir sjelden eldre enn 25 år.