Frukt vi importerer til Norge
Tekst/illustrasjoner:
Ariane Schjelderup
Filosofiske spørsmål:
Ariane Schjelderup
Sist oppdatert: 6. mai 2004
På denne siden presenterer
vi en rekke frukter som det etterhvert har blitt vanlig å
importere til Norge. Bruk gjerne denne informasjonen i forbindelse
med klasseromsaktiviteten Lær
om de forskjellige fruktene – eller bruk den som utgangspunkt
for din egen presentasjon i klassen.
Ananas
Ananasen
kommer opprinnelig fra Syd-Amerika, men nå dyrkes den i
de fleste tropiske land. Mange steder i Asia er det ganske vanlig
å bruke ananas i matlagingen. Ananas veier som regel rundt
ett kilo, men den kan komme opp i en vekt på hele 5 kg!
Appelsin
Appelsinen
kommer opprinnelig fra Kina – og navnet betyr egentlig
«kinesisk eple». Til Skandinavia kom den første
gang på slutten av 1600-tallet, men da som prydvekst og
ikke som modne frukter.
De appelsinene vi kjøper i butikken idag kommer gjerne
fra Israel, Spania eller Marokko. De beste appelsinene får
vi om vinteren, for da er det en god høstetid for dem.
Derfor passer det godt å spise appelsiner til jul og når
vi f.eks. er ute og går på ski.
De fleste appelsiner er oransje, men det finnes også blodappelsiner
med mørkerødt fruktkjøtt.
Aprikos
Aprikosen
stammer fra Tyrkia og Mongolia, men ble innført til Italia
i det første århundre e.Kr. Aprikoser fra Egypt
ble tidligere tørket og eksportert til store deler av
Europa, så aprikosen ble tidlig kjent også her. Kong
Henrik VIII introduserte aprikostreet i England i 1542, og det
ble etter dette vanlig i engelske haver.
Idag importerer vi aprikos fra Syd-Europa, men det går
an å dyrke den også her i Norge, da i mildere strøk.
Aprikosen lukter veldig godt, og ifølge den romerske forfatteren
Plinius, var den «den eneste plommen som anbefaler seg
selv bare ved lukten».
Ordet aprikos kommer fra spansk og arabisk, og betyr «tidlig
moden fersken».
Banan
Banan
vokser egentlig ikke på trær, men på en tropisk
kjempeurt. Den kom opprinnelig fra Sydøst-Asia, men er
senere blitt utbredt både i Afrika, Amerika og Australia.
Det finnes mange forskjellige typer bananer, i forskjellig størrelse
og farve (gule, grønne og mørkebrune) – og
noen typer brukes bare til matlaging. Bananene vokser i klaser
som danner bananstokker. En slik stokk kan veie mellom 15 og
50 kilo, og inneholde opptil 300 bananer. De bananene vi kjøper
her i Norge er plukket mens de fremdeles var grønne, og
modnes i spesielle bananmodnerier etter at de er kommet hit.
Daddel
Daddelen
vokser på palmer i store klaser som kan være fra
10 cm til en meter lange. Den vokser over store områder
fra Afrika og helt til Syd-Spania, i Vest-Asia og i India. Daddelpalmen
er ikke ferdig utvokst før den er 30 år gammel,
men da får den til gjengjeld masse frukt hvert år
– helt til den blir 100 år!
Her i Norge får vi bare kjøpt tørkede dadler,
først og fremst til jul. Ellers kan du få kjøpt
forskjellige buskformede daddelarter til å ha som stueplante.
Men disse vokser det ingen frukter på.
Ordet daddel kommer fra det greske ordet for finger, og har
fått navnet pga. den avlange formen.
Drue
Druen
vokser på vinranker, dvs. tynne trestammer som må
støtte seg på andre trær e.l. Den stammer
antageligvis fra Middelhavsområdet og Mellom-Europa, og
vi vet at man dyrket druer allerede for 4-6000 år siden.
Idag dyrker man druer over hele verden – til og med i
Norge. Det finnes flere hundre forskjellige druesorter, med forskjellig
størrelse, farve og smak. Størsteparten brukes
til vinproduksjon, og noen tørkes til rosiner eller korinter.
Korintene lages av spesielt små, sorte og stenløse
druer.
Fersken
Man
regner med at ferskentreet stammer fra Kina hvor det har vært
dyrket i uminnelige tider, og med mange forskjellige sorter.
Men grekerne og romerne innførte og dyrket den allerede
i begynnelsen av vår tidsregning. Det går an å
dyrke fersken i lune hjørner her i Norge, men ferskener
som vokser her får ikke så søt smak.
Ordet «fersken» er en forkortelse for det latinske
navnet som betyr «persisk eple».
Fiken
Fikentrær
har vokst i middelhavslandene i tusenvis av år, men de
kommer opprinnelig fra Sentral-Asia. Her i Norge spiser vi mest
tørket fiken – og da særlig til jul. Men fersk
fiken er veldig godt, så hvis du ser det i butikken, er
det absolutt verdt å prøve et par.
Granateple
Granateple
ble dyrket allerede i førhistorisk tid. Det ble regnet
som en hellig frukt som symboliserte fruktbarhet i bl.a. Egypt
og Palestina.
Granateplet er på størrelse med en appelsin, den
har brunrødt, læraktig skall, og mange små
fruktkjerner som ser ut som røde edelstener. De er derfor
veldig fine å pynte maten med, f.eks. salat eller dessert.
Av saften til granateplet kan vi lage et rødt farvestoff
som heter grenadin. Grenadin brukes til å sette
farve på bl.a. drinker.
Grapefrukt
Det
sies at grapefrukten er en krysning mellom appelsin og sitron.
Den er iallefall større og surere enn en appelsin. Det
finnes grapefrukter med gult fruktkjøtt og «blodgrapefrukt»
med rosa fruktkjøtt. Grapefrukt er ganske godt med sukker
på.
Ordet grapefrukt kommer fra engelsk og betyr «druefrukt».
Grapefrukten har fått dette navnet fordi den vokser i klaser
akkurat som druer.
Kiwi
Kiwien
kommer opprinnelig fra Kina, hvor den vokser på trær.
Den er i slekt med stikkelsbær, og smaker nesten likt.
Friskt og godt. I likhet med stikkelsbærene har kiwien
litt loddent skall. Det er brunt, mens fruktkjøttet har
en klar grønn farve. Kiwi inneholder veldig mye C-vitamin,
og er derfor fin å spise hvis du er redd for å bli
forkjølet.
Klementin
Også
klementinen kommer fra Kina, i likhet med appelsin og sitron,
men dyrkes nå bl.a. i middelhavslandene. Tidligere importerte
vi mest mandariner, som ligner på klementiner
men er litt større og har mange stener. Derfor importerer
vi nå mest klementiner – for de er nesten stenfrie.
Mango
Mangoen
stammer fra India, men de mangoene vi importerer idag dyrkes
først og fremst i Afrika. Skallet er en blanding av rødt
gult og grønt, men fruktkjøttet er oransje. Det
har ganske mye smak, og egner seg derfor godt i f.eks. fruktsalat.
Melon
De
fleste melonene har blitt dyrket i Europa siden det syttende
århundre, da de første melonsortene ble hentet fra
Amerika. Det finnes mange typer meloner, delt i to hovedgrupper:
sukkermeloner og vannmeloner. De fleste vannmelonene har rødt
fruktkjøtt, men de finnes også med gult. Vannmeloner
kan bli store og tunge, og veie mange kilo! De sukkermelonene
vi finner i butikken er bl.a. honningmelon, nettmelon, ogenmelon
og cantaloupemelon. Melonene har mye vitamin B og C, og er i
slekt med agurker, gresskar og squash.
Nektarin
Nektarinen
er egentlig en slags fersken. Det hender faktisk at det vokser
frukter med glatt skinn – akkurat som nektariner –
på ferskentrær. Nektarinen kommer fra Kina, slik
fersken også gjør, og har vært kjent i mer
enn 2000 år. Men mens ferskenen har loddent skinn, har
altså nektarinen glatt skinn, og er litt mindre enn en
fersken. Nektariner har gjerne også mer smak.
Ordet nektarin stammer fra ordet «nektar» som betyr
gudedrikk eller drikk som smaker spesielt søtt og godt
– og er også navnet på den saften vi finner
inne i blomster.
Papaya
Papayaen
vokser i alle tropiske land, og kan veie opptil 10 kg. Den kan
stekes og brukes som grønnsak når den er grønn
og umoden, men er søt og aromatisk når den er gul
og moden. Papaya smaker spesielt godt hvis du presser litt lime
over den før du spiser, og er rik på A- og E-vitamin.
Sharon
Sharon
kommer fra Israel, og kalles også persimon eller
kaki. Den ligner på en oransje tomat, og når
den er moden får den brune flekker. Flekkene kommer av
at fruktsukkeret skilles ut og blir mørkt på farve,
og smaker bare godt.
Sitron/lime
Sitronen
kommer fra Kina. Den er rik på sitronsyre, og har en avlang
form – mens de andre sitrusfruktene stort sett er runde.
Lime er i slekt med sitron, men den har grønt skall, er
mindre, og har mildere smak.