Løvetann som mat
Sist oppdatert: 30. mai 2004
Til tross for sin status som ugressplante er løvetannen
en av de nyttigste matplantene vi finner i naturen. Den ble derfor
mye brukt under både første og annen verdenskrig,
på lik linje med brennesle. Man kan spise både bladene
og roten, og av løvetannblomstene kan man lage vin.
Tips!
Du kan tørke løvetannblader, og bruke dem som
snacks til kjæledyret ditt hele vinteren. Hvis du ikke
vil bruke de tørkede bladene selv da; f.eks. i maten eller
som te.
Bladene
Løvetannbladene
har samme næringsverdi som vanlig salat, men har mer vitamin
C. Av bladene kan man lage salat. De smaker godt mens de er små
og litt bleke, men om de har stått i solen og er blitt store,
kan de smake litt beskt. I Tyskland og Frankrike, hvor man dyrker
løvetann, dekker man derfor plantene med bord og løv
for at bladene skal bli milde, lyse og sprø. Ser du etter
blekede blad under vedstabler og skrot, kan du finne løvetannblader
som er brukbare hele sommeren — eller du kan gjøre
som man gjør i Tyskland og Frankrike. Du kan også
mildne smaken med kokte egg og agurkterninger om du f.eks. bruker
bladene i salat.
Men bladene kan også kokes og brukes som en annen grønnsak
— de smaker faktisk litt som rosenkål når de
er kokt. Prøv dem med en smørklatt ved siden av annen
mat! Kokt løvetann er også godt i suppe eller som
stuing.
I riktig gamle dager pleide man å knuse unge løvetannblader
om våren og presse saften gjennom et klede. Da fikk man en
slags styrkedrikk, og alle fikk et lite glass av det daglig. Denne
saften er også bra mot uren hud.
Roten
Løvetannroten kan også spises, men da må den
kokes først. Det krever litt forberedelse, men kan være
morsomt å prøve. Ta først vekk det ytre brune
laget og skjær den i små biter. La disse ligge en times
tid i vann. Slå ut vannet og kok bitene et kvarter i nytt
vann. Løvetannroten kan også tørkes, forvelles
og males opp og brukes i forskjellige middagsretter — eller
i brød. Lurt å vite om i krisetider!
Løvetannroten kan også brukes til å lage kaffesurrogat
— dvs. en slags kaffe, men laget av løvetann istedenfor
kaffebønner. Det var ganske vanlig under krigen, og ble
kalt for «krisekaffe». Røttene ble tørket,
renset, hakket og brent — akkurat som man gjør med
ordentlige kaffebønner.
Visste du at:
– løvetann sies å være rensende for
blodet, og at det derfor skal være veldig sunt å
drikke løvetannte? Prøv det gjerne selv: kok 1-2
teskjeer tørket løvetann i en kopp med vann i ett
minutt. Du kan tørke løvetann selv, men du kan
også kjøpe løvetannte i helsekostbutikker.
– løvetannroten er veldig nyttig for diabetikere
og de som har lavt blodsukker? Den inneholder nemlig opp til
24 prosent inulin — en slags stivelse som spaltes av kroppens
syrer og blir til fruktsukker (altså ikke insulin).
Inulin kan også brukes til å fremstille alkohol,
og det har vært vanlig å lage brennevin av løvetannrot
i hele Norden.
Skoletorgets løvetannsalat
Du
trenger:
– bladene fra tre løvetannplanter
– 2 tomater
– 2 stilker stangselleri
– 1 ss hakket gressløk
– 1 ss hakket persille
– eventuelt noen blomkarseblader
– spiselige blomster til pynt, f.eks. blomkarse, agurkurt
(borago) eller stemorsblomster
Fransk dressing:
– 1 ts sterk sennep (Dijon)
– 1 ts salt
– 1 ss rødvinseddik
– 2 ss olivenolje
– litt paprikapulver
Vask løvetann- og blomkarsebladene og del dem i store biter.
Del tomatene i båter og stangsellerien i biter. Ha alt i
en bolle sammen med gressløk og persille. Bland sammen ingrediensene
til dressingen og ha den over. Pynt salaten med blomster (hvis
du har), og server.
Tips!
Om du ikke har alle ingrediensene, eller f.eks. ikke liker gressløk
eller blomkarse (som har en litt skarp smak), går det fint
å bytte dem ut. Du kan også blande i egg og/eller
agurk for å få en mer fyldig salat med mildere smak.
Løvetann- og blomkarsesalat med bacon og rømmedressing
Her
er en noe mer «voksen» oppskrift på løvetann-
og blomkarsesalat med rømme og bacondressing:
Du trenger:
– bladene fra 2 løvetannplanter
– samme mengde blomkarseblader
– blomkarseblomster til pynt
– 1 ss hakket gressløk
– 1 ss hakket persille
Dressing:
– 125 ml rømme
– 50 gr sprøstekt bacon
– 1 hvitløksfedd
– 1 ss sitronsaft
– salt og pepper
Vask løvetann- og blomkarsebladene og ha dem i en bolle
sammen med gressløk og persille. Bland sammen ingrediensene
til dressingen og ha den over. Pynt salaten med noen blomkarseblomster
og server.
Ideer til filosofiske samtaler
- Forskjellige matkulturer
I Frankrike, som er kjent for sin gode mat, regner man løvetann
for en delikatesse. Men her i Norge spiser vi ikke løvetann.
Hvorfor gjør vi ikke det mon tro:
– vi har ikke gode mattradisjoner i Norge
– vi mangler smakssans
– løvetann smaker egentlig vondt, men franskmennene
har en litt sær smakssans
– franskmennene er lurere enn oss
– det er mer praktisk å kjøpe salat, og
vi er mer praktiske enn franskmenn
– nordmenn er lite flinke til å verdsette de tingene
vi har rundt oss
- Ugress og nytte
Løvetann er ikke det eneste «ugresset» som
kan brukes til nyttige ting. Og mange av de plantene vi dyrker
er egentlig ganske «unyttige» — de tar seg
bare godt ut i hagen. Noen av disse pantene er til og med giftige.
Hadde det ikke vært mest fornuftig å holde seg
til planter som kan brukes til noe? Eller er de «unyttige»
plantene «nyttige» på en annen måte?
Er f.eks. skjønnhet eller god lukt «nyttig»?
Tror du mennesket trenger å være litt «unyttig»
noen ganger, eller ha noen «unyttige» ting rundt
seg?
|