Du er her: KRL Norsk Engelsk Matematikk Samfunnsfag Natur & miljø TverrfagligFilosofi i skolen Forsiden Forum E-postliste Kontakt Hjelp Om
1.-4. klasse Stell av planter Brennesle i kjøkkenhaven
 Stell av planter
 

Brennesle i kjøkkenhaven


Bedre enn sitt rykte

Tekst og foto:
Ariane Schjelderup
Filosofiske spørsmål:
Ariane Schjelderup
Sist oppdatert: 9. februar 2004

Nytteplante

Brenneslen regnes gjerne som et ugress, og det er ikke en plante som vi akkurat pleier å dyrke. Men den kan faktisk være veldig nyttig i kjøkkenhaven. Den bidrar også til å forbedre jorden. I kompostbingen hjelper den til med nedbrytningen av alt det organiske materialet og gjør jorden ekstra næringsrik.

Brenneslen kan også være god å ha som nabo for mange planter. Mange av de grønnsakene vi dyrker blir faktisk bedre om det vokser brennesle i nærheten. De blir mer resistente mot sykdom, og får også mer og bedre smak. Dette gjelder særlig poteter, tomater og reddiker og også mange av kjøkkenurtene våre.

Brennesle som plantevern

Du kan beskytte plantene dine mot soppsykdommer og bladlus ved å spraye dem med en sterk «te» av brennesle! Den lager du på 1-2-3:

  1. Dekk nesler såvidt med vann og la blandingen koke i ti minutter – eller til den har samme farge som sterk te.
  2. Kjøl den ned og ha den på en spruteflaske.
  3. Ferdig til bruk!

Slik lager du effektiv organisk gjødsel til kjøkkenhaven

Det aller beste gjødseltilskuddet for småplanter er neslevann. Du kan også bruke det for spesielt næringskrevende grønnsaker. Det er enkelt å lage, men det tar litt tid – og det lukter vondt. Finn derfor et sted du kan tilberede vannet hvor det ikke er til sjenanse for deg selv eller andre...

  1. Fyll en bøtte med nesler og dekk dem med vann.
  2. La det stå i 14 dager, rør om daglig.
  3. Sil vannet og hell det på flasker eller dunker med skrukork.
  4. Gjødselvannet er ganske kraftig så det må tynnes ut med vann før bruk i forholdet 1:10.

Ideer til filosofiske samtaler


  1. Gjødsel lukter vondt – og smaker sikkert vondt også. Det gjelder også gjødsel laget av brennesle. Men hvorfor vil plantene ta til seg noe som smaker og lukter vondt – vi liker jo ikke å spise mat som smaker og lukter vondt? Kanskje betyr det at plantene synes at gjødsel smaker og lukter godt? Eller betyr det at de ikke har smaks- eller luktesans? Hvis ikke, hvordan kan de da vite hva de kan «spise»?
  2. Gjødsel gir ekstra næring til plantene. De får ikke alltid nok næring når de henter den vanlige kosten sin fra jorden. Trenger vi mennesker også litt ekstra «gjødsel» noen ganger? Hva slags «gjødsel» spiser vi mennesker? Og smaker denne «gjødselen» godt?
  3. Er det bare mat som gir oss ekstra energi, eller kan det også være andre ting, f.eks. tanker, musikk, en god latter, en opplevelse? Og omvendt; er det bare dårlig kosthold som gir oss lite energi? Tror du noe av det samme gjelder for planter, det er jo noen som snakker med plantene sine? Kanskje dere kunne synge litt for kjøkkenhaven deres hver dag og se om det vokser bedre da?
  4. Hvis brennesle er så nyttig, hvorfor dyrker vi den da ikke? Det må da være enklere å dyrke brennesle enn f.eks. spinat? Er vi dumme når vi luker bort nyttige planter istedenfor å dyrke dem? Kunne du tenke deg å dyrke brennesle i kjøkkenhaven din? Evt. hvorfor ikke?
  5. Er det ofte slik at vi ikke verdsetter det som gjør oss godt? Har du opplevd at du trodde at noe (eller noen) var imot deg, og så viste det seg at dette noe (eller noen) var det beste som kunne ha hendt deg? Er det da vi som tar feil eller er det dette noe (eller noen) som forandrer seg?

 
   

[her kommer en innlesning av teksten]
Når du holder musen over de uthevede ordene i teksten, dukker det opp en forklaring!
STELL AV PLANTER
Brennesle i kjøkkenhaven
  Agurkdyrking i klassen – elevenes beretning
  Agurkdyrking i klassen – lærerens beretning
Se også
  Brennesle
Teksten med filosofiske spørsmål

Visste du at:

– brennesle ikke bare er en god jordforbedrer, men også kan vise oss hvor det er god jord? Der hvor det vokser mye brennesle, kan det være lurt å anlegge en grønnsakshave!

– brennesle ikke bare beskytter planter mot sykdommer, men også dyr, spesielt kyllinger? Hvis du blander hakket nesle i maten deres, er det mindre sjanse for at de får f.eks. diaré...


Om du fremdeles synes du har for mye brennesle, kan du spise den. Her kan du lese hvordan du kan tilberede brennesle som mat.

© www.skoletorget.no