Grøtens plass i Norge
Sist oppdatert: 30. mai 2004
Grøten i våre hjerter
Grøt
var i mange hundre år en hovedingrediens i det norske kostholdet,
og man spiste grøt flere ganger om dagen.
Å lage grøt er ikke så veldig vanskelig, så
det høres litt underlig ut at de norske bondekonene ikke
kunne lage grøt, de som hadde gjort det hele livet. De ble
sikkert ganske irriterte over at det kom en mann fra byen og kritiserte
dem. Men det de gjorde feil var at de ikke passet på grøten
ordentlig. For at grøten skal bli godt kokt må den
røres i ofte. Ellers blir den brent i bunnen, og ukokt på
toppen, og så får den klumper.
En god grøtoppskrift
Grøt lages av korn og vann (hvis den skal bli ekstra god
kan man bruke melk eller rømme) som kokes, og man tilsetter
gjerne litt salt. Alle typer korn kan brukes.
Den enkleste formen for grøt er havregrynsgrøt,
for den skal ikke koke så mange minuttene. Her har du en
oppskrift som er ekstra god. (Den vant faktisk en konkurranse en
gang!) Men husk å røre!
Havregrøt med eplebiter (stor porsjon som kan halveres)
Du trenger:
1 liter melk
3 dl. havregryn
en teskje salt
et stort eple i biter (eller to små)
Slik gjør du:
Ha melken, saltet og havren i en kjele. Kok opp mens du rører.
La det koke i tre minutter (du må fremdeles røre iblant).
Hvis du synes den er litt for tykk kan du ha oppi mere melk. Når
grøten er ferdig kokt putter du oppi eplebitene og rører
rundt - og så er det ferdig. Du trenger ikke sukker, for
eplet gjør det ganske søtt.
Ideer til filosofiske samtaler
- Konstruktiv kritikk?
Kan du skjønne at bondekonene ble irritert på
Asbjørnsen som kom og skulle lære dem å
lage grøt? Blir vi mennesker alltid irritert når
noen kritiserer oss eller er det noen ganger vi godtar å
bli kritisert? Er det mulig å bli glad for kritikk? Har
du kjeftet på noen og sett at de ble glade? Har du blitt
glad for kritikk noen gang?
|