Du er her: KRL Norsk Engelsk Matematikk Samfunnsfag Natur & miljø TverrfagligFilosofi i skolen Forsiden Forum E-postliste Kontakt Hjelp Om
5.-7. klasse Vann Avsalting av vann
 Vann
 

Avsalting av vann
[UTKAST 28. mai 2004]


Fra saltvann til ferskvann

Tekst/illustrasjoner:
Anne Schjelderup/Clipart.com
Filosofiske spørsmål:
Anne Schjelderup og Øyvind Olsholt
Sist oppdatert:

Det meste av vannet på jorden, 97 %, er saltvann i de store havene. Dette er vann som hverken kan brukes til industri, jordbruk eller husholdning. Mange steder er det mangel på ferskvann. Derfor har menneskene gjennom hele historien gjort forsøk på å gjøre saltvann om til ferskvann. Men, hvorfor kan man egentlig ikke bruke saltvann til husholdning, landbruk og industri?

Læreplanreferanser

Natur- og miljøfag, 7. kl
– sjå på enkle prinsipp for transport og reinsing av drikkevatn og avløpsvatn, før og no
– planleggje og gjere forsøk for å skilje eit stoff frå ei blanding ved bruk av fysiske prosessar som å sile, filtrere, løyse og fordampe, og sjå døme på korleis det blir nytta praktisk


Saltvann er ubrukelig!

Kroppens celler klarer fint å kvitte seg med små mengder salt. Kroppen trenger også litt salt. Blir det for mye, kvitter cellene seg med dette ved å skylle ut saltet med vann. Får vi for mye salt i kroppen, vil cellene dehydrere så mye mens de kvitter seg med saltet, at man til slutt vil dø. Havvann inneholder så mye salt at det derfor er farlig å bruke dette som drikkevann.

På samme måte vil planter dø dersom de blir vannet med saltvann, og dette vannet egner seg derfor heller ikke til jordbruk. Innen industrien er saltvann også ubrukelig fordi det avleirer store mengder salt, det blir saltbelegg overalt på produkter, i maskiner osv. som gjør at alt metall ruster, rør tettes igjen osv.

Fordi saltvann hverken kan brukes innen husholdning, landbruk eller industri kan det være stor vannmangel også på steder langs kysten. Hadde det derimot vært mulig å fjerne saltet i havvannet, så ville det ha løst vannmangelen mange steder. Siden tidenes morgen har menneskene derfor forsøkt å finne gode måter å ta vekk salt fra vann.

Det finnes mange måter å avsalte sjøvann. De tre vanligste er destillasjon, omvendt osmose og elekrodialyse.

Destillasjon

Destillasjon er den eldste metoden for å avsalte sjøvann, og de fleste skip bruker denne metoden for å skaffe drikkevann til sine passasjerer. Vann varmes opp og blir til damp. Saltet fordamper ikke, men blir liggende igjen. Klarer du å samle dampen og avkjøle den slik at den blir til vann, har du laget ferskvann.

En vanlig metode er såkalt «flash-destillering». Varmt sjøvann pumpes inn i et rom med lavt trykk. Det lave trykket gjør at noe av vannet raskt blir omdannet til damp. Dampen blir så avkjølt og blir til ferskvann. Resten av sjøvannet pumpes videre til et nytt kammer med enda lavere trykk, og det samme skjer igjen. For hvert kammer sjøvannet presses inn i, er trykket lavere. Til slutt er alt vannet helt uten salt.

Omvendt osmose

Omvendt osmose er en annen måte å gjøre saltvann om til ferskvann på. I vanlig osmose renner tynnere vann gjennom en tynn hinne og blander seg med tykkere vann. Dersom ferkvann og saltvann er skilt med en tynn hinne, vil ferkvannet sildre gjennom hinnen og blande seg med saltvannet.

Man kan imidlertid opprette så mye press i saltvannet at denne prosessen snus. Da vil ferskvannet presses ut gjennom den tynne hinnen og samle seg på den andre siden, mens saltet blir liggende igjen.

Elektrodialyse

For å fjerne salt brakkvann kan man også bruke elektrodialyse. Elektrodialyse benytter seg av det faktum at når salt oppløser seg i vann, brytes det opp i sodium- og klorid-ioner (ioner er elektrisk ladede partikler). Sodium-ioner er positivt ladede, og klorid-ioner er negativt ladede.

I et elektrodialysebasert avsaltingsanlegg er det en rekke kammere skilt med tynne plasthinner. Gjennom den ene typen kan bare positiv ladede ioner passere, bak denne hinnen er det en negativ elektrode. Gjennom den andre kan bare negativt ladede ioner passere, bak denne hinnen er det en positiv elektrode. Når strøm sendes gjennom vannet vil alle positivt ladede elektroner trekke mot den negative elektronen, og gå gjennom hinnen som tillater negativt ladede ioner å passere. De negative ionene vil trekkes andre veien. Derved blir det ferskvann igjen på midten.

Frysing

En annen måte som har vært forsøkt brukt for å avsalte vann, er frysing. Når vann fryser, vil iskrystallene være saltfrie. Saltet legger seg mellom iskrystallene. Problemet er å få skrapt av saltet fra iskrystallene. Vanligvis gjøres dette ved å vaske dem med ferskvann. Isen blir så smeltet, slik at en sitter igjen med ferskvann.

Det koster for mye penger

Problemet med alle disse metoden er imidlertid at de koster for mye penger. Alle metoder for å avsalte havvann er kostbare fordi avsaltingsanlegg bruker veldig mye strøm, og strøm er kostbart å produsere. Derfor er dette foreløbig ingen løsning på vannmangelen de fleste steder. Forskere forsøker riktignok hele tiden å finne metoder som er mindre energikrevende og derved billigere.

Avsaltningsanleggene rundt omkring i verden produserer 950 millioner liter med vann hver dag. Ti tross for at dette bare er en liten del av verdens vannforbruk er dette vannet livsviktig for millioner av mennesker.


Ideer til filosofiske samtaler


  1. mangler...
 
   

[her kommer en innlesning av teksten]
Når du holder musen over de uthevede ordene i teksten, dukker det opp en forklaring!
VANN
  Vannet som former vår klode
  H2O — livets formel
  Is, vann og damp
  Vannets kretsløp
  Vann og liv
  Bruk av vann
  Forurensning
  Oljeutslipp
Avsalting
  Rensing av drikkevann
  Vanndistribusjon
  Vannkraft
  Vannmangel
  Innsjøer
Mias erfaringer med vann i forskjellige former...
  Etter vinterferien (3. kl.)
Ressurser
  Videre lesning
  Fakta om vann
Teksten med filosofiske spørsmål
Destillering
Vanne planter

Visste du at...

– Julius Cesar for 2000 år siden destillerte vann i Egypt for å skaffe drikkevann til sine soldater?

© www.skoletorget.no