Du er her: KRL Norsk Engelsk Matematikk Samfunnsfag Natur & miljø TverrfagligFilosofi i skolen Forsiden Forum E-postliste Kontakt Hjelp Om
5.-7. klasse Vann Vann – en forutsetning for liv
 Vann
 

Vann – en forutsetning for liv
[UTKAST 28. mai 2004]


h2

Tekst/illustrasjoner:
Anne Schjelderup/Clipart.com
Filosofiske spørsmål:
Anne og Ariane Schjelderup, Øyvind Olsholt
Sist oppdatert:

Det har vært vanlig å se på oksygen som betingelsen for at det har oppstått liv på jorden. I dag vet vi at det er noe annet som kanskje er enda viktigere for at liv skal kunne oppstå: vann.


Mulige læreplanreferanser

Natur- og miljøfag 8 kl.
«lære om dei fysiske føresetnadene for liv som skil jorda frå dei andre planetane i solsystemet»


Levende organismer består stort sett av vann

Kroppen består av 65% vann, et korn av 70% vann, en potet av 80% vann og en tomat av 95% vann. Når vi spiser, trenger vi vann for å kunne løse opp maten og bringe den rundt i kroppen slik at vi kan ta til oss den næringen den inneholder. Når kroppen vil kvitte seg med avfallsstoffer, trenger den også vann. Det er vann som det mulig for de forskjellige delene av kroppen å gjøre det arbeidet de må gjøre for at vi skal leve.

Levende celler trenger vann

Alle celler er fylt av vann. Vann løser opp stoffer – det er f.eks. derfor det er greit å vaske gulvet med vann – og kan trenge gjennom forskjellige materialer – det er derfor tøy blir vått når du legger det i vann.

Vann er derfor veldig viktig for de kjemiske prosessene inni kroppens celler. Når cellene skal kvitte seg med skadelige stoffer, gjør de det ved å skille dem ut med vann. Avfallstoffene løser seg opp i vannet inni cellene, akkurat slik vann virvles rundt i en vaskemasin og løser opp skitten som har samlet seg opp i klærne. Dette vannet kan trenge ut gjennom den tynne hinnen som omgir cellen. Denne prosessen kalles for osmose.

Det er også vannet som renser kroppen for avfall som døde celler og mat som ikke kan brukes som næring, og hjelper kroppen å kvitte seg med dette. Hadde ikke alt dette fungert, ville vi raskt ha dødd av forgiftning.

Væskebehov

Når cellene skal kvitte seg med avfallsstoffer, mister de mye vann og må tilføres nytt vann. Det er derfor du blir tørst når du spiser potetgull med mye salt. Cellene må kvitte seg med saltet, og mister vann.

Både dyr og mennesker trenger derfor å få i seg mye vann hver dag. Får vi ikke nok vann, blir vi syke. Vi kan overleve flere måneder uten mat, men uten vann dør vi i løpet av en uke.

For å få i oss nok vann til at kroppen kan virke som den skal, må vi få i oss minst 2,4 liter vann hver dag. Vannet kan komme både fra mat og drikke.

Spiser vi mye salt, eller svetter vi mye, må vi drikke enda mer. Særlig virker hjernen vår dårligere dersom vi ikke får nok vann i oss. Da blir vi slappe og får problemer med å konsentrere oss. Mange mennesker blir også hissige og i dårlig humør dersom de får i seg for lite vann.

Vann – kroppens aircondition

Kroppen bruker også vann til å opprettholde riktig temperatur. Når den blir for varm, skiller den ut svette. Svetten kjøler ned huden. Huden bruker i tillegg energi på å få svetten til å fordampe, og kvitter seg med varme også på denne måten.

Blir du for kald, trekker det varme blodet som stort sett består av vann, inn mot kroppens sentrum (midten av kroppen) og holder seg rundt viktige organer som hjerne, hjerte og mage for at ikke disse skal bli for kalde.

Planter

Planter må, som alt levende, hele tiden få nok vann. Men i motsetning til insekter, dyr og mennesker kan de ikke bevege seg for å finne det vannet de trenger. De er avhengige av å få jevn tilførsel av vann der de er. Noen planter, slik som kaktuser, har også stor evne til å holde på vann over lengre perioder.

Vannet kommer inn i planten gjennom røttene. Tynne hår i røttene trekker til seg fuktighet og næring i form av mineraler fra jorden. Dette skjer gjennom osmose: næringen følger med vannet som planten trekker til seg.

Planter avgir fuktighet gjennom overflaten av stilk, blader osv. – på samme måte som vi avgir fuktighet gjennom huden når vi svetter. Det er snakk om store mengder: korn avgir for eksempel 3 040 000 liter vann pr. hektar gjennom en vekstsesong. Noen botanikere tror at denne «svettingen» forhindrer bladene i å bli for varme i solsteken.


Ideer til filosofiske samtaler


  1. Er vann levende?
    Alt som er levende består som vi har sett for det meste av vann. Betyr dette at vannet selv er levende? Hvis ikke vannet er levende, hvilken del av organismene er det da som er levende? Tror du det går an å finne akkurat dét i noe levende som gjør at det lever? I tilfelle ja: er dette noe materielt?
  2. Hva er et behov?
    Levende organismer trenger vann for å leve. Men hva betyr det egentlig å «trenge» noe: betyr det alltid at det ikke går an å leve uten det? Eller kan du finne eksempler på noe som f.eks. et dyr trenger, men som det ikke dør om det mister? Kan du finne eksempler på noe som du trenger, men kan overleve uten? Er det riktig å bruke det samme ordet for noe vi må ha for å overleve, og noe vi bare har lyst på?
  3. Frihet og ansvar (1)
    Mange mennesker blir sure og utålmodige når de er tørste. Så hvis en som er fryktelig tørst gjør noe galt, f.eks. slår til en annen, er han da fri for ansvar siden han kan skylde på at kroppen mangler vann? Er det vi som bestemmer over kroppen eller er det kroppen som bestemmer over oss?
  4. Frihet og ansvar (2)
    Har vi et ansvar for å gi kroppen det den trenger for å være fornøyd? Har vi et ansvar for selv å være i godt humør? Eller har vi bare et ansvar for ikke å la vårt dårlige humør gå ut over andre – og så kan det være vårt valg om vi vil ha en syk kropp og være i dårlig humør?
  5. Vilje i naturen (1)
    Gjennom osmose trenger vann inn i materialer. Er det da vannet som trenger inn i materialet, eller er det materialet som suger til seg vannet? Når f.eks. en svamp trekker til seg vann, er det fordi vannet går inn i svampen eller er det svampen som fylles av vann? Har vannet eller svampen en egen vilje ettersom vannet beveger seg inn i svampen? (Hva om svampen plutselig ikke ville suge til seg vann, eller vannet nektet å trenge inn i svampen - hadde dette vært mulig?)
  6. Vilje i naturen (2)
    Tror du det finnes noen form for vilje hos dyr? Hos planter? Hos mineraler? Er dette i tilfelle en fri vilje, eller er det bare slik at de «vil» noe, uten mulighet til å «ville» noe annet? Kan du finne flere eksempler på hendelser som tyder på at det er noe (ikke mennesker) som «vil» noe?
 
   

[her kommer en innlesning av teksten]
Når du holder musen over de uthevede ordene i teksten, dukker det opp en forklaring!
VANN
  Vannet som former vår klode
  H2O — livets formel
  Is, vann og damp
  Vannets kretsløp
Vann og liv
  Bruk av vann
  Forurensning
  Oljeutslipp
  Avsalting
  Rensing av drikkevann
  Vanndistribusjon
  Vannkraft
  Vannmangel
  Innsjøer
Mias erfaringer med vann i forskjellige former...
  Etter vinterferien (3. kl.)
Ressurser
  Videre lesning
  Fakta om vann
Teksten med filosofiske spørsmål
Farge blomster (kommer)
Kunstig rot (kommer)
Osmose (kommer)

Sitat

Vann er kilden til alt liv.

Koranen

Oppskrift på skoletretthet

Spis potetgull til frokost, og la være å drikke hele dagen. Da vil du ganske sikkert ikke klare å følge med i timen. Det er også en god mulighet for at du blir i dårlig humør.

Forklaring: hjernescellene har mistet så mye vann at de ikke kan fungere som normalt.

© www.skoletorget.no