Du er her: KRL Norsk Engelsk Matematikk Samfunnsfag Natur & miljø TverrfagligFilosofi i skolen Forsiden Forum E-postliste Kontakt Hjelp Om
5.-7. klasse Vann Vannmangel
 Vann
 

Vannmangel
[UTKAST 28. mai 2004]


h2

Tekst/illustrasjoner:
Anne Schjelderup/Clipart.com
Filosofiske spørsmål:
Anne Schjelderup
Sist oppdatert:

I dag er vi mer enn noen gang avhengige av vann. Vi bruker vann i hjemmene, til å drive landbruk, for å lage elektrisitet og i industrien. Uten tilgang på rent vann stopper alt produktivt arbeid. Vann kan sies å ha vel så stor betydning for et områdes økonomiske fremgang som innbyggernes arbeidsinnsats.

Læreplanreferanse

Natur- og miljø, 7 kl.
- sjå på enkle prinsipp for transport og reinsing av drikkevatn og avløpsvatn, før og no


Det er vann nok, men ikke overalt

Hvert år øker behovet for rent vann. Verden har en sterk befolkningsvekst og økende produksjon innen landbruk og industri som forbruker stadig større mengder vann. Men nesten alt vann på jorden, 97%, er i havet, og er for salt til å kunne brukes. Av de resterende 3% er det meste ikke mulig å få fatt i, det er frosset i store isflak og isbreer som dekker store deler av jordens overflate. Bare 0,2% av jordens vann befinner seg i elver og innsjøer, og kan brukes av menneskene.

Til tross for dette er det nok ferskvann til å dekke våre behov. Problemet er bare at det ikke er like mye vann over alt. Mange steder er det for lite vann for at alle kan få det de trenger. Da blir det fort konflikter, og mange kriger har startet på grunn av vannmangel.

Naturlig og menneskeskapt vannmangel

Selv om jorden er dekket av vann, finnes det mange områder der det er for lite av det. Det regner ikke like mye over alt, og det regner ikke alltid jevnt. Noen steder er det konstant mangel på vann. Det kan også hende at det ett år plutselig regner mye mindre enn vanlig over et område, mens det i et annet område plutselig regner langt mer enn vanlig. Dette kan føre til at det blir tørke et sted til tross for at det vanligvis er nok vann i området, og at det blir flom med store ødeleggelser et annet sted.

Alt dette er hva vi kaller naturlig vannmangel. Det beror på klimaforskjeller, årstidenes skiftninger osv. Men det finnes også menneskeskapt vannmangel. Forurensning og massiv utnyttelse av naturen der menneskene på kort tid forandrer landskapet ved f.eks. å hugge ned store skoger, skaper unaturlige forandringer i klima, og kan forrykke balansen mellom regn og tørke. Slike forandringer kan ikke bare føre til enorme naturkatastrofer, på lang sikt kan det ødelegge livsgrunnlaget for millioner av mennesker.

Dette skjedde f.eks. i 1984 da 21 afrikanske land ble rammet av «unormal tørke». Avlingene ble ødelagt, og 200 millioner mennesker visste ikke hvor neste måltid skulle komme fra. Hundretusener av mennesker døde i løpet av et år som direkte følge av sult eller underernæring.

Regnfall og jordbruk

De deler av verden der det bor flest mennesker får stort sett tilstrekkelig med regn. Dette gjelder det meste av Europa, Sørøst-Asia, østre del av USA, India og store deler av Kina. Men omtrent halve jorden får ikke nok regn. Dette gjelder det meste av Asia, sentrale deler av Australia, Nord-Afrika og Midt-Østen. Blir det tørke et år i disse områdene kan dette få katastrofale følger.

Generelt medfører vannmangelen at det blir vanskelig å drive jordbruk og industri i disse områdene. Derved blir mange av disse områdene tynt befolket og gjerne fattige. I disse områdene blir det lett konflikter om vann. F.eks. er det i Midt-Østen en pågående og tilsynelatende uløselig konflikt fordi Israel har sikret seg tilgang til store deler av områdets vannressurser før det renner inn i nabolandene. Vannet brukes til landbruk og industri som gjør det mulig å opprettholde befolkningens relativt høye levestandard. Samtidig hevder nabolandene at de hindres i å drive landbruk og industri i samme grad som Israel grunnet mangel på vann.

Etterhvert som vi bruker mer og mer vann til jordbruk, industri og husholdning, må vi bli stadig flinkere til å ta vare på, og distribuere det vannet vi har.

Utfordringer idag

Noen steder blir det vannmangel fordi man ikke er flinke nok til å ta vare på det vannet man har. Det regner ofte ikke like mye hele året, i noen perioder regner det mye, i andre lite. I områder der det kan bli vannmangel, er det viktig at menneskene sørger for å ha ekstra vannlager. Disse kan være over bakken, f.eks. i kunstige innsjøer, eller under bakken i store vanndepositum.

Mange steder er det mangel på rent vann fordi vannkildene er forurenset. Mennesker slår seg gjerne ned der det er rikelig tilgang på vann. Det oppstår byer og sivilisasjoner. I moderne tid innebærer dette bygging av fabrikker og annen industriell virksomhet, og store kloakkutslipp fra husholdningene. Alt dette fører til forurensing av vann, ofte slik at det blir mangel på rent drikkevann.

Vannmangel er idag et enda større problem fordi vi bruker stadig mere vann og fordi det stadig blir flere mennesker på jorden. Problemet er at det ikke er like mye ferskvann over alt hele tiden. Noen steder rammes ofte av tørke, andre steder er det konstant vannmangel. Problemene øker dersom menneskene ikke er flinke nok til å ta vare på det vannet de har, enten ved å forurense vannet, ved ikke å lage vanndepositum for tørkeperioder eller ved ikke å være flinke til å fordele det vannet de har.

Internasjonale avtaler

Man begynner nå å skjønne hvor viktig det er at vi samarbeider om å ta vare på og fordele verdens vannressurser. Det har de siste årene blitt underskrevet en rekke internasjonale avtaler som omhandler dette.

Den første internasjonale konferanse for avsalting av sjøvann ble holdt i Washington i USA i 1965. På denne konferansen deltok ekspeerter og politikere fra mer enn 60 land for å dele sin kunnskap om de beste metoder for å avsalte sjøvann.

Siden dette har over 70 land deltatt i IHD (International Hydrological Decade) – et forskningsprogram for å fremme forskning på vannressurser. I 1977 holdt FN en stor internasjonal vannkonferanse for å planlegge ivaretagelsen og fordelingen av verdens ferskvannsressurser. Senere er det holdt mange internasjonale konferanser og det har vært underskrevet mange internasjonale avtaler. Året 2003 ble av FN utpekt til verdens ferskvannsår, og det ble holdt en rekke konferanser over hele verden i denne forbindelse.


Ideer til filosofiske samtaler


  1. mangler...
 
   

[her kommer en innlesning av teksten]
Når du holder musen over de uthevede ordene i teksten, dukker det opp en forklaring!
VANN
  Vannet som former vår klode
  H2O — livets formel
  Is, vann og damp
  Vannets kretsløp
  Vann og liv
  Bruk av vann
  Forurensning
  Oljeutslipp
  Avsalting
  Rensing av drikkevann
  Vanndistribusjon
  Vannkraft
Vannmangel
  Innsjøer
Mias erfaringer med vann i forskjellige former...
  Etter vinterferien (3. kl.)
Ressurser
  Videre lesning
  Fakta om vann
Teksten med filosofiske spørsmål
Nedbørsmåler

Alle folk.... har rett til å få drikkevann i de mengder og av den kvalitet som tilfredsstiller deres grunnleggende behov.

FNs vannkonferanse, La Plata 1977

Visste du at...

Norge er med sine mange isbreer, elver og innsjøer et svært vannrikt land. Vi har faktisk mer overflatevann enn noe annet land i Europa. Norge har over 400.000 innsjøer og fem av verdens 14 høyeste fosser befinner seg i Norge.

© www.skoletorget.no